RABARBURA este o legumă perenă. Ea formează rizomi puternici din care pornesc rădăcini cărnoase dezvoltate atât în profunzimea solului cât și în partea superioară.
Frunzele sunt mari, ondulate cu diametrul de 70 – 80 cm dispuse în rozetă.

Pețiolul frunzelor foarte dezvoltat(partea comestibilă și utilizată cu precădere din RABARBURĂ) ajunge chiar la 40 – 80 cm lungime și 4 – 5 cm lățime.

RABARBURA, în funcție de soi și condiții climaterice și de sol, poate ajunge până la 2 m înălțime.

Este o plantă relativ ușor de cultivat care nu necesită foarte multă atenție, sau îngrijire, cucerindu-și spațiul vital de care are nevoie.

Partea comestibilă este pețiolul frunzelor, în timp ce frunzele sunt toxice datorită concentrației mare de acid oxalic pe care o conțin. Frunzele consumate în cantități mari pot duce chiar și la deces. Rizomii pot fi recoltați pentru înmulțire toamna târziu sau primăvara devreme, dacă planta are rădăcine matură, la cel 3-4 ani de vegetație.

Culoarea pețiolului de RABARBURĂ variază de la verde, roz deschis până la roșcat-violaceu în funcție de soi.

Se poate afirma că aceasta se înrudește cu ștevia datorită gustului său.